Eksperimentas: užsienio kalba per 61 val.


JAV mokslininkai atliko tyrimą apie naujų kalbų mokymąsi. Bandymo metu buvo siekiama išsiaiškinti, per kiek laiko įmanoma įvaldyti užsienio kalbą. Tyrimo duomenimis, itin intensyviai mokantis kraštutiniais atvejais kalbos išmokti galima vos per 61 val. Kalbant apie kasdienes situacijas, toks eksperimentas įprastame gyvenime gali būti kenksmingas, kadangi šios priemonės buvo pirmiausiai taikomos karų laikotarpiu, kai skubiai reikėdavo apmokyti karius-šnipus. Šiam eksperimentui ryžosi amerikiečių studentas, laisvai kalbėjęs anglų bei prancūzų kalbomis. Jo tikslas buvo per trumpiausią laiką įvaldyti ispanų kalbą. Eksperimentas patvirtino teiginį, kad nuo informacijos pervargusios žmogaus smegenys priima visą teikiamą informaciją nefiltruodamos medžiagos. Taigi, jei informacija pateikiama itin koncentruotai, išmokstama daug naudingų dalykų per minimalų laiką. Eksperimento metu studentas buvo stebimas 5 specialistų, o per valandą eksperimento dalyviui buvo suteikiamos 10 min. trukmės pertraukėlės. Jau pirmosios 12 valandų davė akivaizdžių rezultatų - studentas išmoko net 1000 ispanų kalbos žodžių. Likusį laiką jis jau buvo pernelyg pavargęs, kad logikos pagalba sietų žodžius su reikšmėmis, todėl atsirado natūralus kalbos pojūtis. Paskutiniąsias 17 val. ekspertimento dalyvis su jį stebinčiais specialistais bendravo tik ispanų kalba. Eksperimento rezultatas stebino: visiškai išvargęs po nuolatinių mokslų jaunuolis nepatyrė jokio šalutinio poveikio, priešingai, net ir praėjus keliems mėnesiams jis puikiai prisiminė įsisavintus žodžius bei galėjo laisvai bendrauti ispanų kalba. Mokslininkų teigimu, toks mokymasis, dar vadinamas "61 Hours Language Immersion", yra ne tik ekstremaliausias, bet ir greičiausias būdas mokantis užsienio kalbų. Plačiau apie šį eksperimentą skaitykite čia.

AMES kalbų mokymo ekspertai rekomenduoja mokytis kalbų ne sukeliant "lengvą šoką" savo organizmui, o mėgaujantis pačiu procesu. Nuo rudens vėl prasideda nauji mokslo metai ir į grupes grįžta moksleiviai bei noriai renkasi suaugusieji. Visi vedini vieno tikslo - išmokti kalbų! Kalbų mokytis siūlome grupėse iki 10 asmenų ir nedidelėse grupelėse iki 4 asmenų. Norintiems itin greitų rezultatų sudarome individualią programą, o galintiems skirti savaitę ar kelias užsienio kalbos tobulinimui - kalbų kursus ar kalbų stovyklas Europos šalyse bei JAV. Kursų programa sudaroma pagal Jūsų poreikius ir galimybes. Intensyvumas - nuo 4 iki 70 akademinių valandų per savaitę.

Tiek mokantis Lietuvoje, tiek ir grįžus iš kelių savaičių trukmės programos užsienyje, rekomenduojame neapleisti kalbos mokymosi, nes tai yra dinamiškas procesas. Todėl puiki išeitis užimtiems žmonėms yra nuotolinės programos. Prieiga prie tokių sistemų dažnai suteikiama pačioje mokykloje, taip pat esama nemažai interneto sistemų, siūlančių nuotolinis kursus. Viena iš naujausių ir pasaulyje aukštai reitinguojamų nuotolinių kalbos mokymosi platformų yra noriai naudojama bei rekomenduojama AMES kalbų mokymosi ekspertų. Plačiau apie ją skaitykite čia.
Daugumos problemiškiausia vieta mokantis anglų kalbos - taisyklingas tarimas. Žodžius mokomės greitai, gramatiką perprantame taip pat nesunkiai, na o štai taisyklingas tarimas be akcento įvaldomas sudėtingiau. Jį patobulinti galima tik nuolatos bendraujant, kuo dažniau girdint taisyklingą kalbėjimą ir taip pat pačiam stengiantis daug kalbėti ir išgirsti savo daromas klaidas.

Jūsų ryžtas ir mūsų patirtis - tai svarbiausi dalykai Jūsų užsienio kalbų pažangai per trumpiausią laiką!

When someone tells you "you can't" turn around and say "watch me"!