Tinkamas būrelis vaikui - tramplynas į ateitį


Rugsėjo 1-oji - lyg Naujieji metai vaikų pasaulyje. Šis slenkstis žymi naujų mokslų pradžią ne tik mokyklose, bet ir papildomo ugdymo veiklose. Dažniausiai, jei vaikas nėra pirmokas, su mokymosi įstaiga būna apsipratęs, naujovių ten nėra, todėl su dvigubu džiaugsmu atranda įvairius būrelius. Tėvai, besirūpinantys papildomu vaikų lavinimu, suka galvą - į kokius būrelius leisti vaiką, kiek jų pasirinkti ir kaip?

Renkantis - galvoti apie ateitį

Didžiuosiuose miestuose būrelių pasirinkimas itin gausus ir tėvai dažnai pasimeta norėdami vaikui išrinkti tai, kas jų nuomone geriausia. Be to, prisideda ir vaikų pageidavimai ką jie norėtų lankyti, kas jiems patinka, ką lanko jų draugai. Kaip išrinkti tinkamiausią?

Ugdymo specialistai pataria pagalvoti apie vaikų ateitį. Kokios jiems žinios bus reikalingiausios universitete ir, galbūt, profesiniame gyvenime? Jeigu vaikas turi ryškų talentą, kurį tėvai jau pastebėjo - gal tam talentui ugdyti reikėtų dar papildomų žinių? Vaikai keliauja, studijuoja užsienio universitetuose, bendrauja su visu pasauliu, todėl vienos iš būtiniausių žinių - užsienio kalba.

“Anglų kalba vartojama D. Britanijoje, JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Airijoje, Maltoje, Kanadoje, iš dalies – Pietų Afrikos Respublikoje, Indijoje. Ji taip pat viena iš oficialių JT kalbų. Daugelyje šalių anglų kalbos mokoma mokyklose kaip pirmosios užsienio kalbos, anglų kalba yra daugelio tarptautinių organizacijų kalba. Net neabejojam, kad artimiausiu laiku ir Lietuva bus viena iš tų šalių, kuriose jau galima susikalbėti anglų kalba laisvai ir ji bus lyg antroji gimtoji kalba”, - teigė „American English School“ (AMES) vadovė Eglė Kesylienė.

Laiku pradėjus - sutaupomi tūkstančiai

Anglų kalbos mokytis gali ir darželinukai. Tiesa, tuomet jų pamokos yra trumpesnės, žaismingesnės. Sulig metais krūvis anglų kalbos akademijoje AMES didėja ir nuo penkerių iki 15 metų kalbos mokymuisi skirtų akademinių valandų skaičius išauga net keturis kartus.

Todėl vis daugiau moksleivių pasinaudoja galimybe “išvengti” vieno valstybinio egzamino ir anglų kalbos žinias įsivertinti anksčiau.

“Jau  pasiekus B1 lygį  galima laikyti “PTE General level 2” egzaminą, kuris yra užskaitomas kaip valstybinis, o jo rezultatas konvertuojamas atitinkamai”, - teigė specialistė.

O ir nuolatinis anglų kalbos žinių gerinimas - mažesnė našta abituriento tėvų piniginei. Paskutiniais metais daugelis skuba papildomai mokytis su korepetitoriais, bet nuosekliai lankius anglų kalbos kursus to neprireikia, nes jau 16-metis gali būti išlaikęs tarptautinį kalbos egzaminą, kuris bus įskaitytas ir Lietuvoje.

Pradėti - nei per vėlu, nei per anksti

Anglų kalbos pamokos pasižymi ir tuo, kad jas gali pradėti lankyti bet kurio amžiaus vaikai. Jei griežti smuiku dvylikamečiui jau vėloka, o baletą šokti reikėtų bent jau nuo šešerių, užsienio kalbos mokytis galima visiems.

Tyrimais įrodyta, kad vaikai žinias geriausiai įsisavina mokydamiesi ne individualiai, bet nedidelėse grupėse. O anglų kalba reikalinga visiems - ir būsimai pasaulinei muzikos žvaigždei, ir robotų kūrėjui, ir dar vienam futbolininkui Lioneliui Messiui. 

Nelik kiemo žvaigžde.